previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Foredrag og Workshops 2019

I Vævernes Hus kan vi lide at fortælle historier og vise skønne vævninger. Helst fortæller vi om vores danske og nordiske  vævekultur. Om vævehistoriens forskellige personligheder og interessante tidsepoker, hvor vævehåndværket både har blomstret, gjort fremskridt eller gået tilbage og faldet bort. Sammen med Museum Vestsjælland graver vi historierne frem og giver dem nyt liv.

I Vævernes Hus glemmer vi ikke at berette om vores egne bedrifter, vores mission og mål.

For det meste tager vi selv ordet, men det sker også, at vi inviterer eksperter og specialister til at holde foredrag i Vævernes Hus. Det giver flere vinkler.

I 2019 har vi følgende Foredrag og Workshops på programmet:

(Under udarbejdelse).

Workshop: Kattrup-drejl

Lørdag den 14. sept. 2019 kl. 11-16.                                                                                                              Vævernes Hus, Kattrup Gods, Jyderup.

 

Kattrup-drejl – et nyt tankesæt

Forstørrelser i kæmpeformat af et velkendt lille mønster kan føre til overraskende resultater. Øjet og hjernen kommer på arbejde for at finde ligheder og forbindelser. De store mønstre betager ved deres styrke og overvældende udtryk, men hvordan finder væveren frem til et lille mønsters potentialer, og hvordan kommer man videre til et stort harmonisk mønster?

I Vævernes Hus blev der i 2015 netop sat fokus på problematikken med forstørrelse og udvikling af en gammel teknik. I projekt ”Renaissance-baner” udfordrede væverne teknikken daldrejl, der før i tiden især er anvendt til hvide tekstiler bl.a. linned, men også i mange farver til boligtekstiler og folkedragter.

Små elementer af drejlsmønstret blev forstørret kolosalt, og de fremkomne linjer blev bearbejdet, så der fremkom balance i mønstret. Mange forsøg fulgte på væven, og det mundede ud i 12 vævede baner i afstemte farvesætninger og gående fra loft til gulv. Med udstillingen ”Renaissance” i 2016 markerede banerne åbningen af Vævernes Hus. Flere af banerne hænges op til workshoppen.

Resultaterne blev døbt ”Kattrup-drejl”, og dermed er en ny æra for brug af drejlsteknikken skudt i gang.

Kom og prøv udfordringerne på egen krop med at transformere et lille mønster til store dimensioner. Der er utallige benspænd, før det tilfredsstillende mønster viser sig – og vel at mærke med gode farvesætninger. Selve tankesættet og metoderne kan anvendes på andre teknikker, så kast dig ud i eksperimentet, og find teknikken drejl i dine vævebøger, så du bliver bekendt med linjerne i mønstrene.

Vævere, der deltog i renaissance-projektet, vil gennem oplæg og øvelser hjælpe deltagerne fremad i processen. Fra studiesamlingen i Vævernes Hus lægges gamle væveprøver og bøger frem til deltagernes inspiration. Men tag også dine egne bøger med.

Der vil være oplæg om renæssance-mønstrenes særlige udtryk og anvendelse i flere århundreder, ligesom drejlsmønstrets mange udformninger i almuevævningen vises., bl.a. dele af gamle folkedragter.

 

Program                        Kattrup-drejl

11.00 -11.30

Velkommen og introduktion til Vævernes Hus. Kaffe og te.

Kl. 11.30 – 12.30      

Annette Dandanell Christensen, væver, fortæller om projekt ”Renaissance-baner” og viser nogle af de vævede resultater. Der sættes fokus på linjernes gang. Fra studiesamlingen i Vævernes Hus præsenteres prøver og forsøg, der ledte op til Renaissance-banernes endelige vævning.

Kl. 12.30 – 13.00                 

Frokost. Egen medbragt mad.

Kl. 13.00 – 15.00      

Gitte Karlshøj, væver og designer, holder oplæg om udfordringer med forstørrelse af mønstre. Man kan ikke bare forstørre et mønster fire gange og tro, at så har man et brugbart mønster. Proportionerne skal bearbejdes, og farvernes indbyrdes forhold skal tilpasses. Deltagerne tager udgangspunkt i en af de fremlagte væveprøver eller et mønster i en bog. Der vælges en detalje og arbejdes derudfra. Deltagerne arbejder sammen to og to.

Kl. 15.00-15.30      

Minna Kragelund, seniorforsker på Museum Vestsjælland, viser og fortæller om århundreders anvendelse af drejlsteknikken bl.a. til hvide duge og stærkt kulørte dragt- og boligstoffer.

Kl. 15.30 – 16.00      

Afrunding. Kaffe, te og kage.

Tak for i dag.                                                                         

Pris: 675 kr. – inklusivt materialer, kaffe, te og kage.

Medbring: Egen frokost og drikkevarer.Desuden: lille stærk bordlampe, gerne luplampe. Forlængerledning. Lup/trådtæller. Måle- og tegnegrej samt ternet papir. Telefon/fotografiapparat.

Begrænset deltagerantal.

Kontakt: Vævernes Hus, Kattrup Gods, Kattrupvej 22, 4450 Jyderup. www.vaevernes-hus.dk                                                                                                                                                  Tilmelding og betaling senest 1. september 2019: Kontakt@vaevernes-hus.dk