previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Erisilke

– Verdens mest behagelige tekstil

 

Lørdag d.15. juni Kl. 11-16

Vævernes Hus, Kattrup Gods, Jyderup

 

I staten Assam, tæt op til Himalayas eventyrlige bjerge i det nordøstlige Indien, lever en del fattige stammefolk. Fra gammel tid har disse folk levet af at spinde tråde af de vildtlevende silkesommerfugle, lavet garner og vævet fabelagtige stoffer i smukke farver og spændende mønstre.

Der findes flere sommerfugle end den kendte morbær- silkesommerfugl, som kan spinde ”silke”. Et eksempel er den meget smukke gule-brune Tasar(Tusar)sommerfugl med ”spejle” på vingerne og den ligeledes smukke Muga-sommerfugl, som spinder den kostbare guldglinsende Mugasilke, den dyreste silke i verden – og ikke mindst Erisommerfuglen, som spinder tråde til verdens mest behagelige tekstiler.

Erisommerfuglen lever i høj grad op til Verdens krav om bæredygtighed: Ricinusplanten kræver ikke som bomuld kunstvanding – og naturligvis ikke sprøjtning med pesticid.

Kom og hør Rie koustrup og Ole Zehtners spændende fortælling om Erisilken.

Ægteparret har de sidste ti år rejst rundt i verden og skabt forbindelse og varme venskaber til silkeproducenter. Ikke mindst har de knyttet bånd til en af Erisilkens største producenter: Dilip Barooah i Guwahati i Assam, som sammen med sin stab (tidligere bjergbønder) har uddannet omkring 50.000 personer til at arbejde med silke. Hør mere om denne historie og flere andre interessant beretninger om Erisilken og serikulturen.

I den praktiske del af denne workshop står væverne Anne Jakobsen og Gitte Karlshøj klar med Erisilken som vævemateriale. Her skal vi både plantefarve med Erisilke og væve med Erisilke. Da Erisilken endnu er et lidet kendt materiale i Norden, er det en fornøjelse at være med til at vise nye veje til nye materiale. Workshoppen er praktisk tilrettelagt. Som deltager får du mulighed for at røre i farvegryderne og væve (på skift) på de opsatte skaftevæve. Du kommer også til at væve på en lille væveramme (billedvævning). Vi plantefarver med nogle af det mest tilgængelige farveplanter og anvender de mest skønsomme kemikalier.

Med dig hjem får du: Farvevopskrifter, væveprøver, nogle små bundter plantefarvede garner, en hjemmeflikket væveramme med en påbegyndt lille billedvævning. Desuden mulighed for at bestille og købe garner.

Man kan deltage med /uden væveforudsætninger.

Program                               

11.00 -11.10 Velkommen og introduktion til Vævernes Hus. Kaffe og te.

 

Kl.11.10-12.00                               Rie Koustrup og Ole Zethner, foredragsholdere og silkeentusiaster, fortæller om ”Erisilken – Verdens mest behagelige tekstil”. På deres mange rejser rundt i hele verden har de indsamlet stor viden om silke og silkefremstilling. Deres interesse for især Erisilken har medført mange oplevelser og gode venskaber. Tag med the Silke Lovers på en inspireret og interessant rejse ind i Eri- silkens univers. Mulighed for at bestille og købe Erisilke.

 

Kl.12.00-12.45                              Anne Jakobsen og Gitte Karlshøj, Vævernes Hus, begge væver gennem mange år, inviterer workshoppens deltagere ind i plante- farvningens verden. Her får man en unik oplevelse med      introduktion til plantefarvning med Erisilke, et helt nyt og interessant vidensfelt. Som deltager er man med til at røre i farvegryderne og holde øje med farvesuppernes temperaturer osv.                           

Kl.12.45-13.15                              Frokost. Egen medbragt mad og drikke.

 

Kl.13.15-15.15                               Anne Jakobsen og Gitte Karlshøj åbner væveværkstedet i Vævernes Hus og introducerer her deltagerne for praktisk vævning med afprøvning af Erisilken.

 

Kl.15.15–16.00                             Afrunding. Kaffe, te og kage

 

Og tak for idag.                                                                            

 

Sted: Vævernes Hus, Kattrup Gods, Kattrupvej 22, 4450 Jyderup

 

Pris: 675 kr. – inklusivt materialer, kaffe, te og kage.

 

Medbring: Egen frokost og drikkevarer. Telefon/fotografiapparat. Notesblok, saks.

 

Begrænset deltagerantal