previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Kattrupdrejl

– et nyt tankesæt

Workshop 2019

Lørdag den 14. sept. kl. 11-16                                               

Vævernes Hus, Kattrup Gods, Jyderup

 

Forstørrelser i kæmpeformat af et velkendt lille mønster kan føre til overraskende resultater. Øjet og hjernen kommer på arbejde for at finde ligheder og forbindelser. De store mønstre betager ved deres styrke og overvældende udtryk, men hvordan finder væveren frem til et lille mønsters potentialer, og hvordan kommer man videre til et stort harmonisk mønster?

I Vævernes Hus blev der i 2016 netop sat fokus på problematikken med forstørrelse og udvikling af en gammel teknik. I projekt ”Renaissance-baner” udfordrede væverne teknikken daldrejl, der før i tiden især blev anvendt bl.a. til duge og servietter, men også til andre boligtekstiler.
Små elementer af mønstret blev forstørret kolossalt, og proportionerne blev bearbejdet, så der fremkom balance i udtrykket. Mange forsøg fulgte på væven, og det mundede ud i 12 vævede baner i Renaissancens foretrukne farver. Banernes længde går fra loft til gulv.

Med udstillingen ”Renaissance” i 2016 markerede banerne åbningen af Vævernes Hus. Flere af banerne vises på til workshoppen.

Indsatsen blev døbt ”Kattrup-drejl”, og dermed så en ny variation af teknikken dagens lys.

Kom og prøv på egen krop at transformere et lille mønster til store dimensioner. Der giver utallige udfordringer, før det tilfredsstillende mønster viser sig – og vel at mærke med gode farvesætninger. Selve tankesættet og metoderne kan anvendes på en række andre teknikker, så kast dig ud i eksperimentet og kom til workshoppen i Vævernes Hus.

Vævere, der deltog i renaissance-projektet, vil gennem oplæg og øvelser hjælpe deltagerne fremad i processen. Fra studiesamlingen i Vævernes Hus lægges gamle væveprøver og bøger frem til deltagernes inspiration. Men tag også dine egne bøger med.
Der vil være oplæg om renaissance-mønstres særlige udtryk og deres inspiration til efterfølgende generationer.

 
 
 
 
 
Program
 
KL. 11.00 -11.30
Velkommen og introduktion til Vævernes Hus. Kaffe og te
 
Kl. 11.30 – 12.30
Annette Dandanell Christensen, væver, fortæller om projekt ”Renaissance-baner” og viser nogle af de vævede resultater. Der sættes fokus på linjernes gang. Fra studiesamlingen i Vævernes Hus præsenteres prøver og forsøg, der ledte op til Renaissance-banernes endelige vævning
 
Kl. 12.30 – 13.00
Frokost. Egen medbragt mad. 
 
Kl. 13.00 – 15.00
Gitte Karlshøj, væver og designer, holder oplæg om teknikken Kattrup-drejl og udfordringerne. Proportionerne skal bearbejdes, og farvernes indbyrdes forhold skal tilpasses. Deltagerne tager udgangspunkt i en af de fremlagte væveprøver eller et mønster i en bog. Der vælges en detalje og arbejdes derudfra. Deltagerne arbejder sammen to og to
 
Kl. 15.00-15.30
Minna Kragelund, seniorforsker på Museum Vestsjælland, viser og fortæller om tidligere tiders anvendelse af drejlsteknikken bl.a. til hvide duge og boligstoffer 
 
Kl. 15.30 – 16.00
Afrunding. Kaffe, te og kage
Tak for i dag                                        
                                   
Pris:
675 kr. – inklusivt materialer, kaffe, te og kage. 
 
Medbring:  
Egen frokost og drikkevarer. – Desuden: lille stærk bordlampe, gerne luplampe. Forlængerledning. Lup/trådtæller. Måle- og tegnegrej samt ternet papir. Telefon/fotografiapparat. 
 
Begrænset deltagerantal
 
Sted:  Vævernes Hus, Kattrup Gods, Kattrupvej 22, 4450 Jyderup. www.vaevernes-hus.dk                                                               
 
Tilmelding og betaling
senest 1. september 2019 Kontakt@vaevernes-hus.dk