previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

TÆPPEVÆRKSTEDET

 Et stort Tæppefællesskab

Danske Tæpper Sans & Samling

Tæppeværksted Vævernes Hus på Kattrup Gods er et enestående fænomen i det danske kulturlandskab. Her fremstiller vi en helt ny tæppesamling ved navn Danske Tæpper Sans & Samling. 

Samlingen udvikles og væves over 10 år og vil samlet omfatte i alt 100 tæpper. Vi har stiftet en ny fond, Fonden Danske Tæpper som den fremtidige ejer af den omfattende tæppesamling. 30 danske vævere har gennem årene været involveret i Danske Tæpper Sans & Samling. Væverne kommer fra alle egne af Danmark. Alle arbejder conamora og yder hver især en enestående indsats for, at vi i Danmark kan have en ny og opdateret samling af tæpper, der afspejler den tid, vi lever i.

De første 37 tæpper i Danske Tæpper Sans & Samling I er fremstillet i perioden 2019-2023 og vist ved en stor udstillingsbegivenhed på Kattrup Gods i september 2023. Vi er nu i gang med Danske Tæpper Sans & Samling II, som vil bestå af omkring 40 tæpper. De sidste 20 tæpper vil blive udviklet og fremstillet i årene 2027 -2029.

I Danske Tæpper Sans & Samling anvender vi naturen som vigtigste inspirationskilde. Intet overgår nemlig former og farver vi finder i naturen. Vi anvender alene up-cyclede materialer og er opmærksomme på, at naturens økosystemer på lige fod med de gamle håndværks “systemer”, er på vej til at bryde sammen og forsvinde. Derfor gør vi en betydelig indsats for også at oplære og uddanne en stor gruppe vævere, så den særlige viden og -kunnen, der vedrører tæppevævningen, fortsat og langt ind  i fremtiden, kan blive anvendt på et højt kvalificeret niveau.

Vi håber med vores indsats at kunne være med til at booste interessen for tæpper og tæppevævning. Ikke mindst er det håbet, at de yngre generationer vil få øjnene op for tæppevævning og opsøge den viden, der skal til, for at kunne fremstille tæpper. Det ligger os meget  på sinde ikke mindst fordi begrebet væveuddannelse er totalt fjernet fra det danske uddannelsessystemet og derfor er det vanskeligt for unge væveinteresserede at få adgang til erhvervsrettede væveuddannelse, herunder uddannelse i Tæppevævning. De unge må tage til udlandet for at studere på europæiske og nordiske tekstiluddannelser.

Det er håbet, at Danske Tæpper Sans & Samling med 100 nydesignede tæpper, kan være en inspirationskilde til kommende generationer. Planen er, at tæpperne skal udstilles i både Danmark og udlandet og opbevares som en studiesamling, hvor vævere, kunstnere, forskere og samlere kan få adgang til at studere håndværk & design.

Tæppevævningen er en langsommelig affære. Det tager mindst lige så lang tid at udvikle og forberede et tæppedesign, som at væve selve tæppet. Vi tæller ikke dage, men snarere måneder og år.

Den nye tæppesamling er endnu ikke fuldbragt. Vævernes Hus fortsætter med at fremstille mange flere tæpper. Vores tæppedesigns og ideer er baseret på et utal af  prøvevævninger og undersøgelser af håndværket. Vi bøjer og bukker gerne de gamle opfattelser af,  hvad tæppevævning er og kan. Herigennem er Vævernes Hus med til at levere en ny frisk og opdateret version af  det gamle tæppehåndværk.

Nye vævere, der vil bidrage til samlingen tilblivelse, er altid velkommen. At være med betyder at få ny viden, mere kunnen, oplevelser og fællesskabet.

Danske Tæpper Sans & Samling  er initieret og ledet af væverne Helle Kunde og Gitte Karlshøj.

Henvendelse til Vævernes Hus:  kontakt@vaevernes-hus.dk

Kig ind i Vævernes Hus på Kattrup Gods

Danske Tæpper Sans & Samling I

Kermesbær 1-3

Danske Tæpper Sans & Samling I

Slåen 1-2

Danske Tæpper Sans & Samling I

Rabarber 1-4