previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Nekselø – vævernes ø

Artikel kommer snarest!

Væveværksted på Nekselø 

Fra 1916 havde Mette Westergaard to væveværksteder – et i København og et på Nekselø i Sejrøbugten, hvor Einar Schütte bl.a. købte lystgården Strandbjerggaard. Indtil Mette Westergaards død i 1951 tilbragtes hver sommer flere måneder på Nekselø. Både elever og nogle af de ansatte kom med, og mange af dem har begejstret fortalt deres familie, at det var den eller de bedste somre i deres liv. 

Mette Westergaard og Einar Schütte blev aldrig gift, men de fremtrådte som par, og førte samme herskabsliv på Nekselø som i København. Parret havde mange kunstnere som gæster, og der var megen sang, musik og leben på gården. Ikke noget vævepigerne nødvendigvis deltog i, men om eftermiddagen havde de bl.a. den særlige opgave at servere kaffe i haven for herskabet og deres gæster. 

Således sørgede Mette Westergaard for, at vævepigerne havde flere hverv, fik rørt sig og kom ud i den friske luft. De vævede fra tidlig morgen til kl. 15.30. Derefter var der forskellige praktiske opgaver: en skulle med hestevogn hente vand på en nabogård; en anden vævepige tog turen til mejeriet, og en tredje gik i gang med kaffebordet.