previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Danske Tæpper/ Sans & Samling

25 vævere er i gang med fremstilling af en unik tæppekollektion

Danske Tæpper/ 

Sans & Samling

 

Tæppesamlingen består af 30 tæpper udført i 30 forskellige teknikker. Vævernes Hus står for design og udvikling og sammen med 25 danske vævere fra alle egne af landet, væver vi  kollektionen i løbet af de næste 1 1/2 år.

Velux Fonden, P. Johansens Fond af 1992, Grossierer Foughts Fond, Brand af 1848 Fond har støttet indsatsen.

  

Se film om Danske tæpper/ Sans & Samling

https://youtu.be/2GsDxSA73E4

 

Danske tæpper

I Danmark har vi, eller måske rettere sagt, har vi haft en rig tradition for tæppevævning.
De danske vævere har været beundret og værdsat som pionærer inden for Dansk Design på lige fod med møbeldesignere og arkitekter. Dette markerede sig ikke mindst i perioden 1970-1995, hvor sammenslutningen ”Danske Ægte Tæpper” ydede en betydelig indsats og var med til at gøre Danmark internationalt kendt for tæppedesigns.

Dette har desværre ændret sig. De fleste vævere fra tæppesammenslutningens dage er nu aldrende og mange er ikke længere vævende. En generation af dygtige og visionære vævere er på vej væk fra vævelandskabet. Og med dem forsvinder de store fine tæppevæve – og værst af alt, den særlige form for viden og erfaring, som knytter sig til kunsten at væve gulvtæpper.

Med Danske Tæpper/ Sans og Samling, den særlige indsats og usædvanlige arbejdsform, forsøger vi at genskabe interessen for det danske håndvævede tæppe, før det hele forsvinder. Vores mission er at overdrage viden og erfaringer i fast form til de yngre generationer. Derfra er det op til de unge at gøre brug af vores indsats, udvikle videre på det hele ……eller begynde helt forfra.

 

Foto: Slåen er en af 5 danske planter, som har givet inspiration til en særlig farveskala/ 6 af  30 tæpper har denne skala.

Fornyelse

Det er nok sådan, at bevaring af dansk tæppevævning kun sker gennem fornyelse.

I Danske Tæpper/Sans & Samling ligger fornyelsen i at anvende gamle teknikker, som normalt ikke anvendes i tæppevævning. Vi bruger også nye farvekombinationer, som ikke er gængse.

Vi vil gerne vise, at man ikke skal gå på kompromis med kvaliteten, brugsegnetheden og slidstyrken, når man ser sig selv som fornyer af det danske tæppe. Tæpperne skal stadig kunne bruges, uden at man hverken falder i dem eller ruscher rundt på dem. De skal ligge fast, for ikke at bringe liv i fare. Det kræver en særlig viden om, hvordan man fremstiller kvalitet.

 

Hvor kommer ideen fra?

Vævernes Hus har de sidste 5 år tilbudt omkring 30 kurser i tæppevævning og det har været en væsentlig ansporing til at sætte Danske Tæpper/ Sans & Samling i gang. Gennem kurserne har vi afprøvet omkring 30 teknikker og det har i sig selv været et pionærarbejde at finde frem til, hvilke teknikker, der kan anvendes til tæpper.

Teknikker, hvor kæde og skud skal være i balance fx drejl, er umiddelbart ikke anvendelige som tæppeteknikker. De fleste forenklede drejler er derimod fine.

Inspiration: Farver

Inspirationen til de 30 tæppers farver kommer først af alt fra det danske planterige. Mest fordi det er de farveskalaer, vi er bidt af. Planterne Hyben, Rabarber, Slåen, Tang og Kermesbær markerer kollektionens 5 farveskalaer, hver skala med 6 tæpper i kollektionen.

Bauhaus-mesteren Josef Albers farvelære er også en væsentlig inspirationskilde. Mest fordi hans farveplancher i sig selv er gode tæppedesigns, enkle og stærke. Plancherne transformeres selvfølgelig fra papir til tekstil med vævede strukturer og mange ændringer og tilpasninger, så de får et helt nyt look.

Vores ambition er, at man skal kunne ”smage” tæpperne. De skal være kraftfulde og saftige. Farverne skal bringe mundvandet frem, både når det gælder farverne fra de sødmefulde hyben, de sure Rabarber, de garvesyrede Slåen og den salte Tang. Mens de giftige kermesbær-tæpper helst skal give lidt blå fråde frem om munden.
Som vævere og designere har vi nok af paletten grå-sort̊-hvid. I tæppekollektionen har vi valgt en fuld farvepalet, fordi vi ønsker gang i hele følelsesregistret.

Foto: Hyben er en anden af de 5 danske planter, hvis farver er anvendt i en såkaldt hyben-farveskala.

Foto: Eksempel på farveskala og tæppeprøve på Kermesbær-serien

Inspiration: Teknikker

I Danske Tæpper/ Sans & Samling linker vi til den nordiske vævetradition, idet vi hiver flere sjove gamle teknikker frem, som man almindeligvis ikke bruger i Danmark. Vi har fx anvendt og nytolket Jämtlandsdrejl, Upphämta og Upplands Rya på Korndrejlsbund, som vi uden blusel, men i dyb respekt for vores nordiske kollegers mange årige indsats, giver et nyt look i tæppeform. (Hermed stor tak for inspiration og samarbejde til alle vævere i netværket Nordic Weaving Network, uden hvem vi nok aldrig havde fået så skøre ideer).    

Også Collingwood Designs ltd, UK, har været en vigtig inspirationskilde. Vi har her haft et spændende ophold og kursus hos Jason Collingswood sidste september 2019, hvilket har givet nye impulser til tæpper udført i fx Skaftveksling og Clasp.

 

Foto: Rabarber er en af 5 danske planter, som har givet inspiration til tæppekollektionens farveskalaer.

Udstillinger

Tæppekollektionen Sans & Samling vil være færdig og udstillingsklar i 2021.

Det er planen at vise kollektionen på 5 forskellige udstillingssteder i Danmark.

De 5 udstillingssteder vil blive meldt ud på et senere tidspunkt.

 

Kurser, oplæring og praktik

Sans & Samling er som allerede nævnt en tæppekollektion, men indsatsen Danske Tæpper rummer også andre indsatsområder og aspekter som kan puste mere liv i den danske tæppevævning.

Vi har planlagt et uddannelsesprogram, som vi pt søger midler til. Programmet vil senere blive annonceret her på www.vaevernes-hus.dk.

Uddannelsesprogrammet indeholder fortsat kurser i tæppevævning, som en vej til udbrede mere viden om tæppevævning, men vi vil også etablere oplæring for vævere, der skal være med i produktion af tæpper. Desuden praktikforløb for studerende på tekstilformidleruddannelsen Indsatsen vil efter planen blive gennemført indenfor de næste 1-2 år.

Det første praktikforløb på 6 måneder for en ung studerende fra Professionshøjskolen er allerede sat i værk.

Vi håber med den nye indsats, UDDANNELSE, at der vil komme mere skub i interessen for det håndvævede tæppe i Danmark og at flere vævere, unge som ældre, vil gå i gang med at væve flere tæpper.

Designoplæg:  Gitte Karlshøj og Helle Kunde, Vævernes Hus

Udviklingsgruppe: Annemarie Pedersen, Anne Jakobsen, Birte Thy, Helle Kunde og Gitte Karlshøj

kontakt@vaevernes-hus.dk

Foto: Eksempel på designprocessen forarbejdet, at finde de rette farvekombinationer. Her i forhold til et design i Hyben-serien.