previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Danske Tæpper/ Sans & Samling

 

 

Sans & Samling

Kommende udstillinger

27 vævere med tilknytning til Vævernes Hus har gennem de sidste 3 år fremstillet en unik tæppesamling:  30 tæpper i 30 forskellige teknikker.

 

Vi glæder os til at vise jer de nye tæpper.

 

2023: Vi viser hele samlingen i Vævernes Hus på Kattrup Gods nær Jyderup SJ/Udstillingen foregår  2/9-10/9 2023

Slåen er en af 5 danske planter, som har givet inspiration til en af vores farveskalaer/ 6 af  de 30 tæpper har slåen-farver.

Danske Tæpper

I Danmark har vi, eller måske rettere sagt, har vi haft en rig tradition for tæppevævning.
De danske vævere har været beundret og værdsat som pionerer inden for Dansk Design på lige fod med møbeldesignere og arkitekter. Dette markerede sig ikke mindst i perioden 1970-1995, hvor sammenslutningen ”Danske Ægte Tæpper” ydede en betydelig indsats og var med til at gøre Danmark internationalt berømt for tæppedesigns.

Det har desværre ændret sig. De fleste vævere fra tæppesammenslutningens dage er nu aldrende og mange er ikke længere vævende. En generation af dygtige og visionære vævere er på vej væk fra det danske vævelandskab. Og med dem forsvinder de store fine tæppevæve – og værst af alt, den særlige form for viden, kunnen og erfaring, som knytter sig til kunsten at væve gulvtæpper.

Med Danske Tæpper/ Sans og Samling, den særlige indsats og usædvanlige arbejdsform, forsøger vi at genskabe interessen for det danske håndvævede tæppe, før det hele forsvinder. Vores mission er at overdrage viden og erfaringer i fast form til de yngre generationer. Herfra er det op til de unge vævere at gøre brug af vores indsats, udvikle videre på det hele ……eller begynde helt forfra.

Fornyelse

Bevaring af dansk tæppevævning kan kun ske gennem fornyelse.

I Danske Tæpper/Sans & Samling ligger fornyelsen i at anvende gamle væveteknikker, som traditionelt ikke anvendes i tæppevævning. Vi bruger også nye farvekombinationer, som ikke er gængse.

Vi vil gerne vise, at man ikke skal gå på kompromis med kvaliteten, brugsegnetheden og slidstyrken, hvis man ser sig selv som fornyer af det danske tæppe. Tæpperne skal stadig kunne bruges, uden at man hverken falder i dem eller ruscher rundt på dem. De skal ligge fast, for ikke at bringe liv i fare. Det kræver en særlig viden om, hvordan man fremstiller god kvalitet.

 

Hvor kommer ideen fra?

Vævernes Hus har de sidste 7 år undersøgt omkring 50 væveteknikker og omsat dem til tæppekvalitet. Dette pionerarbejde har været en væsentlig ansporing til at sætte Danske Tæpper/ Sans & Samling i gang.

Gennem denne indledende indsats har vi fundet ud af mange nye ting om teknikkerne, og deres anvendelse og egnethed som tæppekvaliteter.

Teknikker, hvor kæde og skud skal være i balance fx såkaldt ægte Drejl, er umiddelbart ikke anvendelig som tæppeteknik. De fleste forenklede drejler er derimod oplagte.

 

Inspiration: Farver og form

Inspirationen til de 30 tæppers farver kommer fra det danske planterige. Mest fordi det er de farveskalaer, vi er optaget af. Planterne Hyben, Rabarber, Slåen, Tang og Kermesbær markerer kollektionens 5 farveskalaer, hver skala indgår i 6 tæppedesigns.

Bauhaus-mesteren Josef Albers farvelære er også en væsentlig inspirationskilde. Mest fordi hans farveplancher i sig selv er gode tæppedesigns, enkle og stærke. Plancherne har vi selvfølgelig transformeres  fra papir til tekstil med vævede strukturer og mange ændringer og tilpasninger, så Josef Albers ikke længere er “designeren”. Han leverer kun råstoffet til en ide. Tæpperne får deres helt nye look som svarer til den tid og det liv vi lever i dag.

Vores ambition er, at man skal kunne ”smage” tæpperne. De skal være kraftfulde og saftige. Farverne skal bringe mundvandet frem, både når det gælder farverne fra de sødmefulde hyben, de sure Rabarber, de garvesyrede Slåen og den salte Tang. Mens de giftige kermesbær-tæpper helst skal give lidt blå fråde frem om munden.
Som vævere og designere har vi fået nok af paletten grå-sort̊-hvid. I tæppekollektionen har vi valgt en fuld farvepalet, fordi vi ønsker fut i hele følelsesregistret.

 
 

Hyben er en af de 5 danske planter, som er anvendt som inspirationskilde til 6 tæpper. Orange pink grønt og tyrkisk kendetegner vores Hyben-serie

Nederst: Farveoplæg til Samlingens 5. plante/ serie: Tang

Hvem står bag projektet?

Designoplæg og projektledelse:  Gitte Karlshøj og Helle Kunde, Vævernes Hus

Udviklingsgruppe: Annemarie Pedersen, Anne Jakobsen, Birte Thy, Helle Kunde og Gitte Karlshøj

Følgende vævere er i øvrigt involveret:

Birgitte Kullmann, Holte/ Jytte Jensen, Sorø/ John Aabeck, Holbæk, Pia Mogensen, Holbæk/ Anne Svendsen, Nysted/ Lene René Nielsen, Hasle/ Anne Henningsen, Als/ Johanne Jacobsen, Als, Lise Bjerglund, Ringsted/Hanne Jensen Holm, Jyderup/ Sonja Hansen, Snertinge/ Annette Dandanel Christensen, Holbæk, Karin Haldrup, Greve, Mette Lund Jørgensen, Skælskør/ Susan Nygaard, Dianalund/ Henriette Andersen, Skovlunde/ Lisbeth Telling, Jyderup, Irene Wiborg, Kalundborg/ Anne- Mette Lauritzen, Slangerup, Agnethe Nygaard, Holbæk/ Mette Hunsdahl, Eskebjerg/ Betina Baden, Strøgby Egede

Design:  Kermesbær/  teknik: Kuvikas

Designet af Vævernes hus og vævet af Anne Svendsen, Nysted

 

Vævernes Hus er et kraftcenter og unikt vævemiljø med et enestående fællesskab mellem ildsjæle og entusiaster.

 

Foto: Eksempel på farveskala og tæppeprøve på Kermesbær-serien

Inspiration: Teknikker

I Danske Tæpper/ Sans & Samling linker vi til den nordiske vævetradition, idet vi har fundet flere sjove gamle teknikker frem, som man almindeligvis ikke bruger i Danmark. Vi har fx anvendt og nytolket Jämtlandsdrejl, Upphämta og Upplands Rya på Korndrejlsbund, som vi uden blusel, men i dyb respekt for vores nordiske kollegers store indsats, giver et nyt look i tæppeform. (Hermed stor tak for inspiration og samarbejde til alle vævere i netværket Nordic Weaving Network, uden hvem vi nok aldrig havde fået så skøre ideer).    

Også Collingwood Designs ltd, UK, har været en vigtig inspirationskilde. Vi har her haft et spændende ophold og kursus hos Jason Collingswood i september 2019, hvilket har givet nye impulser til tæpper udført i fx Skaftveksling, Clasp og Crossed Weft.

 

Vores garner er for det meste up-cyclede tæppegarner, men vi indfarver også selv.

Udstillinger

 

Det er planen at vise tæppesamlingen på 5 forskellige udstillingssteder i Danmark.

De 5 udstillingssteder vil blive meldt ud på et senere tidspunkt.

 

Kurser, oplæring og praktik

Sans & Samling er en tæppesamling, men  Danske Tæpper rummer også andre indsatsområder og aspekter som samlet set er med til at  puste mere liv i dansk tæppevævning.

Vi har fx gennemført et uddannelsesprogram, som er støttet af Grosserer Foughts Fond

Uddannelsesprogrammet indeholder selvsagt kurser i tæppevævning.  Kurser  er en naturlig vej til at udbrede viden om tæppevævning, men vi har også haft  13 vævere af de 27 vævere i oplæring, Det har især været oplæring for vævere/ deltagere i projektet, som ikke tidligere har vævet tæpper. Praktikforløb for studerende på designskoler og professionshøjskoler har også været tilbudt.

 Med vores uddannelsesindsats håber vi, at flere vævere, unge som ældre, får lyst til at gå i gang med at væve tæpper.

 

Foto: Et kig ind i designprocessen og  forarbejdet. Her i forhold til et design i Hyben-serien.