previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Tema 

Jugendstil

I 1885 – 1925 udfoldede Jugendstilen sig i Europa og Skandinavien som en reaktion mod industrialiseringens ensformige og standardiserede produktioner. Det var her især kunstnere og kunsthåndværkere, der reagerer mod de maskinfremstillede produkter og deres eklatante mangel på æstetik og håndværksmæssig kunnen. Hvor var ånden blev af?
Tabet af det æstetiske og kvalitetsmæssige, det gode håndværk, blev en vigtig bevæggrund for at sætte den nye stil i gang.

I denne sammenhæng anvender Vævernes Hus Jugendstilen  som tema for Vævefestival 2018.

Udstillingen Jugendstil

Udstillingen Jugendstil 2018 vises i Komtessefløjen på Kattrup Gods under Vævefestival 2018, lørdag d. 9 og 10. juni, kl. 11-17

Jugend 2018 vises også i kombination med udstillingen Væv Väv Vev Vef  på Andelslandsbyen Nyvang/ Museet Vej og Bro, Oldvejen 25, 4300 Holbæk
Lørdag 16. juni – søndag 29. juli 2018, åbent fredag-søndag kl. 11-15

Vævernes Hus og medlemmer af foreningen Vævere i Vestsjælland har gennem et år beskæftiget sig med Jugendstilen – også kendt som Art Noveau, Liberty, Skønvirke m.m. Sammen har vi anvendt Jugendstilens formsprog som inspirationskilde og fremstillet en helt ny kollektion af vævninger, som i design tager afset i de dekorative, stiliserede og slyngede naturmotiver, som Jugendstilen er kendt for.

Udstillingen Jugendstil 2018 viser vævede baner, gobelin, gulvtæpper og billedvævning.
Vi garnerer tekstilerne med originale jugendgenstande, både i form af keramik, bestik møbler og porcelæn. Genstandene er udlånt fra det vestsjællandske område, både fra gårdene og borgerhusene, hvor genstandene har været bevaret som kære familieklenodier gennem et århundrede. De anvendes stadigt i mange danske hjem grundet deres høje kvalitet og skønhed.
De indsamlede Jugendgenstande, som vi viser, er gode eksempler på, hvor udbredt Jugendstilen har været i det danske provinsområde.

I Vævernes Hus finder vi Jugendstilen særlig interessant på grund af dens organiske ornamentik.
Det er et formsprog, som man sjældent ser anvendt i vævede tekstiler, mest fordi organiske former egentlig ikke ligger helt naturligt for det vævede medie.
Vævernes Hus har imidlertid i de senere år arbejdet en del med teknikkerne Daldrejl og Rosengang, som vi har revurderet og nytænkt, hvilket har medført vævninger med organiske former.

 

 

Daldrejl

Foredrag om Jugendstil

1) Paris-Kalundborg tur-retur

– Foredrag om Jugendstil i Vestsjælland
Ved Minna Kragelund, tekstilforsker, Museum Vestsjælland.
Lørdag Kl. 11.45-13.00 og søndag kl. 12.00-13.15, Jagtstuen, Kattrup Gods, 4450 Jyderup

2) Tekstilkunstneren Karin Bergöö Larsson

– Foredrag om væveren og Jugendstil i Sverige v/ Eva Sundström, uddannet ved Textilvetenskap på Uppsala universitet

Lørdag 9. juni, kl. 13.15-14.14 og søndag 10. juni, kl 13.30-14.30, Jagtstuen, Kattrup Gods, 4450 Jyderup

Karin Larsson var ikke kun hustru til den berømte maler og tegner Carl Larsson, men var også selv en dygtig og erfaren tekstilkunstner. Eva Sundström, som er i gang med at skrive sin magisterafhandling på emnet, beretter på Vævefestivalen om en af den svenske vævehistories interessante personligheder, Karin Bergöö Larsson.

Vandreture

i Vævefestival 2018

Jugendstil i naturen – En vandretur i skovene omkring Kattrup Gods
Lørdag 9. Juni og søndag 10. juni kl 13.00-14.30
v/ Ella Pedersen, Støtteforeningen-Naturpark Åmosen
Mødested: Gårdpladsen (p-pladsen) foran hovedbygningen på Kattrup Gods

Jugendstil er præget af organiske former med dekorative slyngede og stiliserede mønstre, som er inspirationer fra naturen. På vandreturen bliver der fortalt om dyr og planter, om lokal kulturhistorie og der bliver sat fokus på naturen som inspirationskilde til mønstre og designs.